top of page

2023 Yılı Finansal Olarak Nasıl Geçecek ?

Birçok okurumun merakla beklediÄŸi 2023 yılı finansal öngörüm ile karşınızdayım. Öncelikle 2023 yılı deÄŸiÅŸimin baÅŸladığı bir yıl olacak ve son yapılanmaların baÅŸladığı bir yıl olacak. Elbette ki finansal açıdan da bu deÄŸiÅŸim rüzgarından nasibimizi alacağız. Öncelikle tekrar altını çizmek isterim ki tüm tahminler astrolojik veriler baz alınarak yapılmış analizlerdir ve ekonomist olmadığımı ve asla yatırım tavsiyesi vermediÄŸimi hatırlatmak isterim. Sonuçta ekonomi ve para piyasası hassas dengelere baÄŸlı bir platformdur. Hal böyle olduÄŸu için de hiçbir zaman ne benim ne de ekonomistlerin söylemleri ile hareket etmemeniz sizler için önemli olacaktır. Neticede herkesin iradesi var ve kazansanız da kaybetseniz de tek sorumlu sizsiniz baÅŸkasını suçlamak ise bir nevi sorumluluktan kaçma yöntemidir. Size git köprüden kendini at diyen bir insanın söylemlerini mantık süzgecinizden süzerek iradenizle hareket ettiÄŸiniz gibi, paranızı da deÄŸerlendirirken o iradeyi kullanabiliyor olmak ve sorumluluÄŸun tamamen size ait olduÄŸunu hatırlamak önemlidir. Yazımda hemen her alanda genel öngörülerde bulunacağım ancak majör tarihleri aylık yazılarımda paylaÅŸmaya devam edeceÄŸim. 2023 yılı global ölçekte ekonomik krizin büyüdüÄŸü bir yıl olacak ne yazık ki. Özellikle yılın ikinci yarısı hepimiz için zorlu zamanları gösteriyor.
Plüton Kova çağının baÅŸladığı 2023 yılı bazı deÄŸiÅŸimlerin ayak sesleri duyulmaya baÅŸlanacak ve fakat asıl büyük deÄŸiÅŸim 2024 yılının sonundan itibaren baÅŸlayacak ve önümüzdeki yıldan sonra artık hiçbir ÅŸey eskisi gibi olmayacak. Ä°novasyonun hız kazanarak teknoloji ve bilimin önem kazandığı zamanlar baÅŸlıyor. Hal böyle olunca da ekonomi ve para piyasalarının tamamen dijitalleÅŸmeye baÅŸlayacağını söyleyebilirim. Hele ki 2024 sonrası bu süreç son derece hızlanacak. Kısacası uçan arabalar bilim kurgu filmleri yerine hayatımızın gerçeÄŸi haline dönüÅŸebilir. Finansal açıdan 2023 yılı incelendiÄŸinde yılın ilk yarısı hızlı hareketler ve yıl geneli dalgalı bir seyir bizleri bekliyor. Her ay için göstergeleri tek tek inceledim ve ne yazık ki hiçbir aya rastlamadım ki sadece yükseliÅŸ ya da sadece düÅŸüÅŸ vaat ediyor olsun. Hal böyle olunca da özellikle kripto para yatırımcısının dört gözle beklediÄŸi BoÄŸa bu yıl görünmüyor üzgünüm. Sadece kısa süreli ralli gibi göstergeler oluÅŸabilir. Ancak bu yıl özellikle kripto için ÅŸunu söyleyebilirim ki çoÄŸu hareket tek mumla büyük yükseliÅŸ ve büyük düÅŸüÅŸ ÅŸeklinde seyredecek ki bu durum birçok kiÅŸinin FOMO'ya kapılarak riskli hareketlerde bulunma riskini barındırıyor. Bir gün %20 yükseliÅŸi tek mumla yapıp ertesi gün %40 düÅŸüÅŸ ile karşılaÅŸabileceÄŸimiz son derece hareketli bir piyasa olacaktır aman dikkat. Özellikle kripto para piyasasında yılın ilk yarısında markete girecek olan yeni fakat uzun vadede piyasayı domine edecek olan coin'ler görülecektir. Ancak öte taraftan da 2023 yılında bazı coin'lerin delist olacağını belirtmeliyim. Alt yapısını iyi araÅŸtırarak saÄŸlamlığına emin olduÄŸunuz coin'lere yatırım yapmanızı önermek durumundayım.

 

2023 yılına ait kripto öngörülerimle beraber ekonomik beklentilerimi de beraberinde ele almayı daha uygun buldum. Åžubat ayı kripto açısından ayın büyük çoÄŸunluÄŸunun kırmızı olma potansiyeli son derece yüksek bir ay olacak. Finans ve para piyasalarında ise belirsizlik ve para deÄŸerinin kaybolması gibi (devalüasyon gibi) etkileri beraberinde sunan bir ay olacak. Özellikle Åžubat sonu ve Mart başında düÅŸüÅŸ söz konusu olacak özellikle de 2-3 Mart tarihlerinde yaÅŸanacak düÅŸüÅŸ bazı yatırımcının ciddi canını yakarken, tabii ki bazıları da bu durumdan kazanç saÄŸlayacak. Ancak özetle 2-3 Mart tarihleri ve tabii ki +/- 2 gün kuralım her zaman baki. Yine tabii ki paranın deÄŸerinin düÅŸmeye devam etmesi söz konusu olacaktır. Mart ayı genel hatları ile dalgalı seyirlerin hakim olacağı zamanları gösterirken,  tahtalarda genel anlamda yeÅŸillerin oluÅŸabileceÄŸi zamanları da gösteriyor. Mart sonu gibi devletin para piyasalarına ve belki de dövize müdahalesi söz konusu olabilir. Nisan ayında genel anlamda olumlu göstergeler hakim diyebilirim elbette kritik zamanlar söz konusu olacak ve aylık yazılarımı takip etmeye devam etmenizi tavsiye ederim. Mayıs ayında ise ilk yarı olumlu görülse de ikinci yarısı dikkatli olunmalıdır. Haziran ayına geldiÄŸimizde ise tam anlamıyla ÅŸenlikli bir ay bizleri bekliyor olacak. Ne piyasaların ne de kriptonun günü gününü tutmayacak diyebilirim. Tahtalarda genel anlamda kırmızı renk hakimiyet gösterebilir. Özellikle Haziranın ilk iki haftası çok kaotik uyarmadı demeyin. Temmuz ayı yine Haziran gibi etkiler barındıracak diyebilirim ve ara ara tahtalar yeÅŸerse de ayın çoÄŸunda kırmızı hakimiyeti söz konusu olabilir. AÄŸustos ayının ilk 10 günü dikkat edilmesi gereken düÅŸüÅŸ potansiyelinin söz konusu olduÄŸu zamanları gösterirken, ikinci 10 gülük süreçte piyasalar toparlanma eÄŸilimi gösterecektir. Üçüncü 10 günlük süreçte ise yine sizlere tarihler vererek dikkatinizi çekiyor olacağım. Eylül ayı ise yine dalgalı bir seyir hakim olurken, tam dengede göstergeler olduÄŸundan Eylül ayında kırmızı mı yeÅŸil mi kapatır öngörmek pek kolay deÄŸil. Ancak Ekim ve Kasım aylarının çok büyük kısmı düÅŸüÅŸ trendi söz konusu olacağından aylık kapanışı kırmızı ÅŸeklinde yapacaktır. Aralık ayının ise son haftası tahtaların yeÅŸereceÄŸini söyleyebilirim. Yıllık öngörülerimde sadece genel hatlara deÄŸiniyor olduÄŸumu ve aylık yazılarımı takip etmenizi öneririm. 

 

AÄŸustos sonrası Eylül ayı gibi, faiz oranlarında bir yapılanma söz konusu olurken yılın ikinci yarısı para piyasaları ve ekonomik anlamda çok zor günler geçireceÄŸimizi söyleyebilirim. Bu sene itibariyle baÅŸlayacak olan bir diÄŸer akım ise her ülkenin kendi kripto parasını çıkarmaya baÅŸlayacağına ve bu furyanın 2024 yılı ile birlikte çığ gibi büyüyerek dünyaya yayılacağına ÅŸahitlik edebiliriz. 2024 sonrasında ise artık kağıt para tamamen hayatımızdan çıkmaya baÅŸlayacak diyebilirim. Eylül ile Aralık arasında ekonomik açıdan son derece dikkatli olunması gereken zamanlar olduÄŸunu hatırlatmak istiyorum ve hemen hemen birçok ülke 2023 yılında finansal ve ekonomik açıdan çok zorlanacaktır ve hatta global ölçekte nir kriz dahi söz konusu olabilir. Yılın ikinci yarısı özellikle çok istikrarsız bir ekonomi ile karşı karşıya olacağız. Åžubat ayından sonra araba fiyatlarında yine artış görülebilir ve en önemlisi ise ev ve arsa fiyatlarının özellikle Temmuz ayına kadar hızla artışını sürdürebileceÄŸidir, Temmuz sonrası ise krize baÄŸlı olarak talep azalacağından artış trendinin hızını kaybetmesi söz konusu olabilir. Ancak bu yıl fiyatların geri çekileceÄŸini düÅŸünmüyorum en azından ülkemiz için. Altın yatırımcısına da bazı etkilerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle yatırımınızı altından yana deÄŸerlendirmek istiyorsanız fiziki altın bulundurmanız 2023 yılı için özellikle önemli ve 5 Haziran - 15 Temmuz arasında altın fiyatlarında yukarı yönlü bir ivme gözlenebilir. 15 Temmuz ile 5 Eylül arasında fiyatlar yatay  seyredebilir ve hatta geri de çekilebilir. Bu sizi korkutmasın alım için fırsat olarak kullanılabilecek zamanlar oluÅŸturabilir. Ancak Eylül ayından sonra altın fiyatları tekrar ataÄŸa kalkabilir. Döviz ise Mayıs ayına kadar ufak hareketlenmeler olsa da devlet müdahalesi ile belli bir düzeyde tutulacağını ifade edebilirim. Yılın ikinci yarısından itibaren artış baÅŸlayabilir ve özellikle Kasım ayından itibaren kontrol edilmekte güçlük çekilebilir. Özellikle borsaya yatırım yapan yatırımcılar için Plüton Kova çağı ile birlikte her tür uzay, teknoloji, mühendislik, tarım, gıda, havayolu ÅŸirketleri, savunma sanayine yatırım yapılması uzun vadede kazanç potansiyeli sunan alanlardan bazıları. Kasım ayı gibi vergilerde atışlar ve ek vergiler gündeme gelebilir. Hepinize kazançlı bir yıl olmasını dilerim.  
 

bottom of page