Bitcoin (BTC) Nedir?
Bitcoin, 2008 Mortgage krizi sonrasında Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler tarafından Whitepaper'ı 31 Ekim 2008 tarihinde yayınlanan uçtan uca elektronik bir ödeme sistemidir.
Teknik makale ile merkeziyetsiz ve şeffaf bir yapıya sahip olan Bitcoin kripto para birimi olarak ortaya çıktı. Bitcoin blok zinciri Ocak 2009 tarihinde yapılan ilk transfer ile kullanılmaya başlanmış ve kısa sürede kazandığı popülarite ile "1. nesil blockchain" olarak adlandırılmıştır.
Bitcoin, dağıtık, merkeziyetsiz ve şeffaf yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Bitcoin kullanımının artması, arzının sınırlı olması ve beraberinde getirdiği teknoloji ile birçok yatırımcı ve finansal kuruluş tarafından benimsenmiştir.
Bitcoin kripto para dünyasında hem öncü olması hem de barındırdığı teknoloji ile birçok öncü sektörün ve teknolojinin gelişmesine olanak sağlamıştır. Bitcoin blok zincir yapısının şeffaf ve arzının sınırlı olması, Bitcoin’in getirdiği teknolojik devrimin yanı sıra, birçok yatırımcı için de enflasyonu düşük ve potansiyeli yüksek bir yatırım olarak görülmesine sebep olmuştur.
Bitcoin, doğumundan sonra hem hız ve hem de ölçeklenebilirlik olarak yeterli kapasiteyi sağlayamamasından dolayı birçok farklı kripto para biriminin de doğumuna sebep olmuştur. Bu kripto para birimlerine ise "alternative coin", bir diğer deyişle "altcoin" denmektedir. Bitcoin blok zinciri ile benzer ya da farklı yapıda geliştirilen bu kripto para birimleri, programlanabilir ve daha hızlı bir yapıya sahip olabilmektedirler.
Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olarak rekabet avantajından yararlanılmış ve yeni kripto para türleri ortaya çıkmıştır. Bu kripto para birimleri arasındaki temel farklar genel olarak üretilebilecek maksimum arz miktarı, kullanılan algoritmalar ve blok zincir türleri (özel/paylaşımlı, izinli/izinsiz mutabakat) örnek olarak verilebilir.
İlk çıkan kripto varlık olan Bitcoin’nin avantajları oldukça fazladır.Enflasyon oranının düşük olması, güvenilir bir ödeme sistemi olması, gizliliğin ön planda olması gibi başlıca unsurlar Bitcoin’in Avantajları arasındadır. Fakat bu avantajlara daha detaylı bir şekilde bakmak gerekirse:
-
Merkeziyetsiz bir yapıya sahip olması
-
Dışarıdan müdahalenin oldukça maliyetli olması
-
Geleneksel yöntemlere kıyasla hızlı ve ucuz transfer edilebilmesi
Bitcoin’in avantajları arasında yer alan başlıca unsurlardır. Bitcoin’in kullanım alanları ve kabul gördüğü alanlar genişledikçe kullanıcılara sağladığı faydalar da artacaktır.
Bitcoin'in Dezavantajları Nelerdir?
Bitcoin avantajlarının yanı sıra birkaç dezavantaja da sahiptir. Bitcoin'in Dezavantajları şu şekildedir:
-
Fiyat oynaklığının yüksek ve risk oranın yatırım yapmak için yüksek olması
-
Bitcoin işlem hızı ve kapasitesinin rakiplerine göre oldukça düşük kalması
-
Bitcoin blok zincirinin çalışması için gereken yüksek enerji kullanımı
Bu nedenlerden dolayı Bitcoin alım satımı yapmak isteyen kişilerin Bitcoin Avantajları ve Bitcoin Dezavantajlarını göz önünde bulundurarak hareket etmesi oldukça önemlidir.
Bitcoin Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Bitcoin fiyatı teorik olarak arz ve talep ilişkisine göre belirlenmektedir. Bitcoin özelinde piyasadaki arz miktarı belirli olduğundan, fiyat dengesi piyasadaki risk iştahına ve talebe göre belirlenmektedir. Piyasalardaki genel talebi ise birçok unsur etkilemektedir. Bunlar:
-
Merkez bankası faiz kararları
-
Jeopolitik gerginlikler
-
Global ekonomik krizler
-
Piyasalardaki risk iştahı
gibi etkenler Bitcoin fiyatında oldukça etkilidir. Piyasalardaki risk iştahına göre oluşan Arz-talep dengesi, alıcı ve satıcının belli bir üründe karşılıklı olarak fiyat konusunda karar kılmasıdır. Bitcoin'in fiyatını belirleyen unsur da burada başlar; insanlar Bitcoin almaya başladıkları zaman (dolaşımdaki Bitcoin miktarının sınırlı olmasından dolayı) değeri artmaya başlar, satmaya başladıklarında ise değeri düşer. Kısacası Bitcoin’e olan talep arttığında (risk iştahı) fiyatlar artarken talep azaldığında fiyat da düşüş trendine girer.
2009 yılında BTC
İlk kez 2008 yılında yayınlanan Bitcoin, yeni ve türünün ilk örneği olduğu için 2009 yılında henüz belirli bir fiyata sahip değildi. Yukarıda da göreceğiniz gibi, değeri yalnızca 0 dolardı.
2010 yılında BTC
Bir sene önce değeri yalnızca 0 dolar olan BTC’nin 2010’daki fiyatı 0,06 dolara yükseldi ve BTC tarihinde ilk kez bir değer kazanmış oldu. Hatta BTC ile yapılan ilk alışveriş de 22 Mayıs 2010’da BitcoinTalk forumunda yer alan bir kullanıcının 2 pizza siparişi (2 pizza tam 10.000 BTC ediyordu) vermesiyle başlamış oldu. O gün bu gündür de 22 Mayıs tüm dünyada “Bitcoin Pizza Günü” olarak kutlanıyor.
Hatta Mart 2010’da tarihin ilk Bitcoin borsası BitcoinMarket.com kuruldu ve kayıtlara geçti. Hemen akabinde, Temmuz ayında da Mt. Gox borsası kuruldu. Bu gelişmelerin ardından da BTC piyasa değerinin 1 milyon dolar sınırını geçerek tarihte ilk kez 2 dolara ulaştığını görüyoruz.
2011 yılında BTC
9 Şubat 2011 tarihinde ise, Bitcoin ile ABD doları eşitlenerek 1 BTC = 1 USD olarak değerlendiriliyordu. Aynı yılın Nisan ayında ise, Bitcoin’in euro ve İngiliz sterlini gibi geleneksel para birimleriyle satışının başladığına tanık olduk. Bu gelişmenin ardından da BTC’nin piyasa değeri 10 milyon doları buldu.
2012 yılında BTC
2012 aslında Gavin Andresen tarafından Bitcoin Vakfı’nın kurulduğu ve BTC ağının daha da geliştirildiği bir dönem oldu.
2012’nin BTC için bir diğer önemli olayı ise, ilk Halving (yarılanma) etkinliğinin gerçekleşmesi oldu. Bu yarılanma ile blok başına ödül 50 BTC’den 25 BTC’ye düştü.
2013 yılında BTC
2013 yılında Bitcoin 1.200 doları görmüştü ancak Çin hükümetinin Bitcoin yasağı getirmesiyle beraber Bitcoin fiyatı da ne yazık ki tepetaklak olmuştu.
2014 yılında BTC
2013’te başlayan Bitcoin fiyat düşüşü maalesef ki 2014’te 300 dolara düşerek gerilemeye devam etti ve o zamanların en büyük borsalarından olan Mt. Gox, 2014 yılının Şubat ayında toplamda 850.000 BTC kaybetmesinin ardından iflas ettiğini açıkladı.
2015 ve 2016 yıllarında BTC fiyatı
2015 ve 2016 yıllarını birlikte ele almamızın sebebi, bu yılların Bitcoin için önemli yıllar olmasıdır. Örneğin, Coinbase platformu regülasyona tabi olan ilk borsa olarak ABD’nin 25 eyaletinde faaliyet göstermeye başladı.
2016 yılında ikinci halving gerçekleşti. İlk yarılanmada 50 BTC’den 25 BTC’ye düşen ödül, 2016’daki yarılanmada 12,5 BTC oldu. Bir diğer önemli olay ise, Bitcoin ATM’lerinin sayısının 771’e yükselmesi oldu.
2017: Bitcoin’in dönüm noktası
2017’de Japonya Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olarak resmen kabul etti. Temmuz 2017’de ise, Bitcoin’in kopyalanmasıyla birlikte “Bitcoin Cash” adında yeni bir kripto para ortaya çıktı.
2017 Ekim’de ise, Çin hükümeti kripto para alım-satımı yapan platformların kapatılacağını kamuoyu ile paylaştı. Ancak, 28 Kasım 2017’de Bitcoin’in fiyatı 10.000 doları gördü. Bu hızlı yükselişin ardından, Bitcoin durmadı ve 17 Aralık 2017’de 20.089 ABD dolarını görmüş oldu ve böylece Bitcoin giderek tanınmaya ve popülerlik kazanmaya başlamış oldu.
2018’de BTC fiyatı
2018, Bitcoin tarihinin en önemli yıllarından biridir. Toplam arzı 21 milyon ile sınırlı olan Bitcoin’in 16.800.800 arzı 2018’de madencilik ile çıkarılmıştır.
2017 yılında 20 bin doları gören Bitcoin, 2018’de 7 bin dolara kadar sert bir gerileme yaşadı.
2019’da BTC fiyatı
2019 yılının başlarında, BTC fiyatı yatay bir seyirde ilerliyordu ve BTC direnci 3.300 dolar civarındaydı. Nisan 2019’da ise, BTC’de keskin bir yükseliş meydana geldi ve BTC fiyatı saatler içerisinde 5.100 dolara kadar çıktı. Haziran ayında ise, bu fiyat 13 bin dolar civarına kadar yükselmeye devam etti.
2020’de ve 2021’de BTC fiyatı
2020 yılının başlarında ortalama olarak 8.808,42 USD civarında olan Bitcoin fiyatı, 2020 Aralık ayında çok hızlı bir yükselişe şahit olarak ortalama 21.688,17 USD fiyatı ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. 2020 yılında BTC’de 3. halving gerçekleşti ve blok ödülü blok başına 6,25 BTC oldu.
Bitcoinde Boğa Ne Zaman ?
Aşağıda verilen rakamlar ve yüzdeler boğa öncesi en düşük seviyeler baz alınarak oluşturulmuştur.
2013 Boğasında BTC 83 $ dan 1170 $ civarına çıkarak %1315 lik muazzam bir artışa sahne olmuştu. Ardından Ayı sezonunda % 86'lık bir düşüşle 160 $ civarına geriledi. 2017 Boğasında ise %12000 lik inanılmaz bir artış ile 19800'leri gördü ve ardından girdiği Ayı sezonunda %84'lük bir düşüşle 3200$ civarına geriledi. 2021 Boğasında %2000' civarı bir artş ile 69000$ civarını gördü ve o günden bu güne yaklaşık %78 lik bir düşüşle 15300 ler civarına gerileyerek şu ana kadarki dip seviyesini yaptı.
Piyasalarda kesin bir Boğa döngüsü başlamadan önce yüksek olasılıkla oldukça negatif bir haber akabinde derin ve uzun fitilli bir çöküş olur. Bu çöküş bir panik havası yaratır ve pek çok yatırımcı oldukça büyük zararlar ile piyasadan adeta kaçar. İşte boğa döngüsü bu çöküşte yüklü miktarda ucuza mal kapatan borsalar ve balina tabir edilen büyük yatırımcıların alımları ile başlar . Borsa botları alım yönlü tetiklenir. Sosyal medyada fenomen olarak adlandırılan ve özellikle Twitter'da yüksek takipçili bir kısım spekilatör ise takipçilerini gaza getirerek bu döngünün ivmelenmesine sebep olur. Sırada basın ve yayın organları ile BTC nin ralli haberleri piyasaya sürülür ve son olarak Elon Musk ve türevleri devreye girerek piyasalarda tam bir fomo yaratır. Fomo'ya kapılan küçük yatırımcı alıma geçer. Ne zamanki taksi şöförü yada bakkal hasan amca Koinlerden konuşmaya başlar işte o zaman yavaştan bu piyasayı terk etmenin ve kademeli satışa geçmenin zamanı gelmiştir.